2006-03-22

Svar ifrån Socialdemokraterna

Hej! Tack för ditt e-brev.

Vi har ingen möjlighet att svara på enskilda frågor om skatter - det är Skatteverket som handlägger det. http://skatteverket.se/

Vi socialdemokrater anser att alla ska ha tillgång till välfärden. Plånbokens tjocklek får inte vara styrande. För att finansiera välfärden behövs skatterna.

Det är en myt att vår skattekvot håller tillbaka arbete och välstånd, men vi kan inte ha skatter som avviker allt för mycket jämfört med andra länder. Dagens skatter har ett brett folkligt stöd och för att värna och bevara detta stöd ställer vi höga krav på att de offentliga resurserna används på bästa tänkbara sätt. Du kan läsa mer om våra skatter och vart de gå i skriften "Våra pengar". Här en länk till den:
http://www.regeringen.se/content/1/c4/36/92/23bae627.pdf

Våra skatter är ständigt föremål för översyn. Skattesystemet ska vara rättvist, solidariskt, "grönt" och enkelt. En arbetsgrupp har tillsatts inom det socialdemokratiska partiet. Den ska fram till 2007 se över hela skattesystemet.

Under de år vi gjorde stora besparingar och höjde skatterna för att få balans i statsbudgeten höjdes också egenavgifterna i pensionssystemet. Då egenavgifterna till pensionssystemet endast tas ut på pensionsgrundande inkomster (dvs. på inkomster upp till omkring 300 000 kr per år) och eftersom de är avdragsgilla innebär de relativt sett en större börda för låginkomsttagare än höginkomsttagare. Höginkomsttagare betalar dock en högre egenavgift i kronor räknat.

Löntagarna har nu stegvis kompenserats för egenavgifterna och i budgeten för 2006 är hela kompensationen klar.

Med vänliga hälsningar

Margareta Freding
Socialdemokratiska riksdagsgruppens kansli


- - -

Man kunde ju faktiskt ana att Sossarna skulle referera till arbetsgruppers framtida resultat, undvika raka svar och hänvisa till Skatteverket.